2016

VDO Studiemiddag

zaterdag 9 april 2016
‘Ontsluiten van het verleden’

Verschillende dansonderzoekers zijn bezig met het ontsluiten van (historische) bronnen met uiteenlopende doelen. Bijvoorbeeld om informatie te verzamelen over bepaalde ontwikkelingen in de dans in een specifieke periode of om materiaal te verzamelen dat kan leiden tot herneming of nieuwe interpretatie van een choreografie uit het verleden.
Tijdens deze studiemiddag worden aspecten daarvan nader belicht.
Sprekers:

 • Jacq. Algra (journalist en danswetenschapper).
  Momenteel doet Jacq. Algra onderzoek naar de Nederlandse postmoderne choreografen uit de jaren zestig en zeventig waaronder Paulien de Groot, Bianca van Dillen en Koert Stuyf. Wat inspireerde hen en welke keuzes maakten zij op gebied van dans, muziek en toneelbeeld? Met welke kunstenaars zochten ze samenwerking? Daarbij betrekt ze ook hun invloed op de makers van nu.
 • Justa ter Haar (productieleider, onderzoeker en dramaturg bij o.a. Nicole Beutler)
  Tijdens een interview zal zij vertellen over haar werk als onderzoeker bij NB Projects en over de manier waarop Nicole Beutler het verleden ontsluit in haar choreografieën.
 • Peggy Olislaegers (Choreograaf en dramaturg. Voorheen directeur Nederlandse Dansdagen, thans artistic associate bij de Rambert Dance Company).
  Peggy gaat in op de volgende vragen:
  Wat leert het repertoire van dit Britse moderne dansgezelschap ons over de geschiedenis van de danskunst en de Britse danskunst in het bijzonder? Hoe is de geschiedenis en het specifieke repertoire traceerbaar?Verder: wat is gearchiveerd? In het letterlijke archief, maar ook in de lichamen van de betrokkenen. Hoe wordt kennis doorgegeven?
 • Peter Sonderen zal zijn nieuwe boek ‘Unpacking Performativity’ presenteren. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *